14 NOVEMBER 2011 MALTESERS SQUARE
Selamat malam semua semoga cuaca yang lembab malam ini akan dapat melenakan tidor kita,tarik selimut baca bismillah dan pejamkan mata...........
Eh...jap.....jap...... sebelum mata dipejam kak ana nak hidangkan minuman teh petang tadi,resepi ini dicelok dari ita lagi memang dah lama nak buat cuma malas yang berpanjangan .Memandangkan kalau buat tak terhabis bab budak2 dah besar bila balik masing2 dah makan kat luar jadi terpaksa lah simpan dalam peti sejuk sampai bila tak tahu akhirnya cik tong yang ngap.
Walau apa pun mesti cuba juga very tempting.Walaupun wajah nya buruk dan tak serupa di blog ita tapi rasa nya pasti sama .
Eh...jap.....jap...... sebelum mata dipejam kak ana nak hidangkan minuman teh petang tadi,resepi ini dicelok dari ita lagi memang dah lama nak buat cuma malas yang berpanjangan .Memandangkan kalau buat tak terhabis bab budak2 dah besar bila balik masing2 dah makan kat luar jadi terpaksa lah simpan dalam peti sejuk sampai bila tak tahu akhirnya cik tong yang ngap.
Walau apa pun mesti cuba juga very tempting.Walaupun wajah nya buruk dan tak serupa di blog ita tapi rasa nya pasti sama .
MALTESERS SQUARE
By : Home Bake
Sumber : Dailydelicious
inspirasi;azlita aziz @masam manis
bahan
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus - ita guna biskut marie
225 gm Maltersers
Untuk Hiasan
100 gm maltersers
50 gm coklat masakan putih - ita gunakan warna pink
50 gm coklat masakan
Kisarkan biskut hingga halus.
Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
Matikan api
Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu ita masauk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru ita keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
Tuangkan dalam loyang
Ita taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
Potong kecil dan siap untuk di hidangkan
By : Home Bake
Sumber : Dailydelicious
inspirasi;azlita aziz @masam manis
bahan
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus - ita guna biskut marie
225 gm Maltersers
Untuk Hiasan
100 gm maltersers
50 gm coklat masakan putih - ita gunakan warna pink
50 gm coklat masakan
Kisarkan biskut hingga halus.
Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
Matikan api
Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu ita masauk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru ita keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
Tuangkan dalam loyang
Ita taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
Potong kecil dan siap untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment