RENDANG DAGING


Rendang daging ini telah diajar oleh ibu mertua ku hehehehe..........orang minang, rendang ini lah menjadi kemestian dalam hidangan hari raya.Cara masak nya mudah sangat cuma perlukan kesabaran mengodek takut hangus.


Bahannya

1 kg daging lembu batang pinang(jenis yang ini mudah empok)dipotong kecil2
1/2 biji kelapa dibuat kerisik atau yang sudah siap juga boleh(4 sudu besar)
5 biji bawang besar di hiris
$1 cili padi hijau dikisar boleh dilebehkab jika suka pedas
2 biji bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
1 inci lengkuas di titik
4 batang serai di titik
1 helai daun kunyit dihiris halus atau di siat2
4 helai daun limau purut
semangkuk santan lebeh kurang 1500 ml
1 cawan minyak
garam dan sedikit gula jika suka

Caranya

Masukkan semua bahan2 dan juga daging kecuali kerisik tadi kedalam kuali dan di tuangkan dengan santan,lalu jerangkan diatas api yang sederhan.Masukkan juga kedua dua jenis daun tadi dan masak lah sehingga pekat dan daging nya empok.Setelah pekat tuangkan kerisik dan dikacau rata jangan lupa bubuhkan garam.
Biarkan sebentar dan lihat jika sudah kering bolehlah diangkat.
Peringatan rendang ini hendaklah sentiasa di kacau khuatir jika ditinggal kan dia akan mudah hangus dan jika yang suka berempah boleh lah di bubuhkan 2 sudu besar ketumbar,1 sudu teh jintan kasar dan 1 sudu teh jintan halus kesemua bahan ini hendaklah disangar dan dikisar.


No comments:

Post a Comment