Sebelum tu nak mohon pada chef share resepi nya di sini ya..........agar dapat menjadi rujukkan pada masa akan datang.....Terima kaseh budi mu tetap ku kenang.
Mohon maaf ya chef bab kk ana derhaka sikit pada resepi ni.Kk ana gunakan roti whole meal + 2 kepinng roti gardenia fruit & nuts, bab tu je yang ada kat rumah dan kk ana gunakan dry crenberry so jadi nya masam manis gi tu dan sos nya kk ana gunakan tepong custurd hehehe...........ampun ya chef..........
By:Joha Hassan
December 26, 2011
Bahan2nya
1 bantal roti disiat2 kechil 1 paket santan kotak - 250ml - 300ml
8 sudu gula pasir
1 sudu teh Essence of Vanilla
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala (Nutmeg)
4 biji telur
2 sudu besar mentega (salted)
3 sudu besar buah Kismis
8 keping buah apricot kering - dihiris
1 sudu besar icing sugar - (Untuk ditaburkan diatas roti)
Cara2nya
Letakan roti yang sudah dikoyak kechil kedalam basin, rendamkan dengan santan, gaulkan bersama gula pasir.
Kemudian tuangkan telur yang sudah dipukul, bersama gula, serbuk buah pala, kayu manis sedikit & mentega, kismis, apricot yang dihiris2 & Essence of Vanilla. Gaulkan semua didalam basin. Kemudian angkat dan letakan di dalam mangkuk kukusan casorul. Ambil satu lagi dulang pembakar letakan air. Acuan Roti diletakan di atas dulang tersebut.
Kemudian panaskan oven kesuhu 160C - 180C. Letakan dulang tadi didalam.
Set kan masa selama 20mins atau bila roti berwarna keemasan di atas.
Letakan icing sugar diatas puding roti, kemudian disajikan bersama sos krim lemak manis.
Bahan untuk Sos-nya
1 Tin susu Cair Carnation
3 sudu besar gula 1.5 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum kk ana tukar tepong custard
1 sudu teh vanilla essence
Cara2nya.
Cairkan mentega di periok kecil, tuangkan susu cair dan masukan gula. Gaulkan supaya sebati.
Letak 2 sudu besar tepung biasa kedalam sos kacaukan sehingga ia pekat sedikit. Tapiskan getelan tepung jika perlu, supaya krim sos nya kelihatan bersih dan rataGunakan api perlahan
Cara kk ana yg @ 1/2 adunan
Bahan2nya
1/2 bantal roti disiat2 kechil kk ana gunakan fruits n nuts + whole meal brand gardenia 250 gm
150 gm paket santan kotak
75 gm gula pasir
1/2 sudu teh Essence of Vanilla
1 sudu teh rempah kuih
2 biji telur
1 sudu besar mentega (salted)
1 sudu besar buah Kismis
1 sudu besar dry cranberry
1 sudu besar icing sugar - (Untuk ditaburkan diatas roti)
cara dan sos semua sama cuma tepong sos kk an tukar dengan tepong custard
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment