Ke negeri Jepun kali ini kita ya............jom sama2 menikmati TORAYAKI makanan snack jepun yang mudah dan enak. Resepi dari internet maaf dah lupa dari mana cuma akak olah sedikit ikut cara akak sendiri.
TORAYAKI
11/2 cawan tepong gandum
11/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk hao cher atau serbuk ayam
1udu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan udang kering rendam
11/2 cawan air
2 biji telur yg kecil
1 sudu teh magerine
1/2 biji bawang di dadu kecil
sedikit daun sup bawang
5 ekor udang fresh di buang kulit dan dipotong kecil2
1 ekor sotong fresh di potong kecil2
mayonise dan sos cili serta seaweat digunting halus2 (akak tak taruk)
Cara
Dalam blender masukkan air ,telur ,garam,udang kering ,serbuk hao cher kisar sebentar dalam masa berputar tuangkan tepong dan baking powder
Setelah semua nya rata matikan dan diamkan sebentar selama 15 minit
Campurkan bahan2 lain seperti bawang dadu,daun sup/bawang,udang dan sotong
Panaskan acuan dengan api perlahan tuangkan sedikit minyak diamkan sebentar agak2 dah panas tuangkan adunan penuh dalam acuan biar melimpah tak apa
Biarkan seketika cungkil dengan lidi dan terbalikan agar menjadi sebiji bola dan masak lah hingga garing
Apabila dah masak semua nya hidanglah dengan mayonise dan sos cili
Selamat mencuba...............
No comments:
Post a Comment