Salam semua selamat berjumpa kembali semenjak computer dah kadam ni lama lah tak ada n3 masuk.Alhamdulillah ada penganti .
Sebagai permulaan akak hidangkan kek sponge dengan warna kegemaran akak ia itu biru, sebagai orang yang baru belajar menggunakan fresh cream cam ni lah rupa nya jangan tenong lama2 nanti kecacatan nya meyerlah tau.........
Resepi akak ambil dari guru yang tak asing lagi Azlita Aziz blog masam manis bertajuk kek span pandan tapi akak tak gunakan pandan cuma plain je bab akak nak bubuhkan bluebarry. kek nya ternyata lembut dan mudah nak di buat cuma akak tambahkan blueberry jam pada setiap layer selain disapukan dengan fresh cream.
Maaf kek tak di potong so tak dapat lah nak tengok bahagian dalam nya.Terima kaseh pada tuan punya resepi dan blog masam manis dimana banyak memberikan idea2 yang menarik .Dari itu akak abadikan resepinya sebagai rujukkan masa2 akan datang so mohon dishare ya............
KEK SPONGE
150 gm tepong naik sendiri
1 sudu teh baking powder
150 gm gula castor
5 biji telor grade A
80 ml air akak gunakan susu fresh
80 ml mentega cair
1 sudu besar ovellate
jam blueberry secukupnya
fresh cream
warna biru
CARA
Tepong dan baking powder diayak bersama
Di bekas yang berseh bubuhkan telur,gula ,susu fresh,ovellate dan tepong yang di ayak lau pukul hingga gebu.
Setelah gebu tuangkan butter cair gunakan teknik kaup balik hingga butter rata dalam adunan.
Tuangkan adunan kedalam acuan yang berukuran 9 inci yang disapu butter dan dialaskan kertas sekeliling acuan
Bakar dengan api 180'C selama 45 minit atau cucuk Nampak tak ada bekas pada lidi boleh lah keluarkan dan sejukkan
Fresh cream di pukul hingga naik dan gebu sapukan pada kek dengan corak pilihan kita
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment