MURTABAK CREAM CRACKER
Salam semua...........hari ni akak siarkan murtabak cream cracker akak gunakan iron board je buat back ground nya ,tutup mata tentang back ground nya k? ,murtabak ni tak payah nak tibar2 macam mamak kat kedai tu.......isi nya padat dengan daging, belapis2 lagi,rasa sedikit pedas dan lemak .Murtabak yang ini berlainan sedikit ianya dibuat dari biskut cream cracker bukan dari tepong roti canai tau.......tapi yang pasti rasa nya uuummmpppp ada class tau.......
Ini lah salah satu resepi yang akak belajar 30 tahun lalu tentu dah karat kan? yang karat kertas nya je......bab dah kuning sesangat dan mula berketai2.........tapi resepi nya tetap segar ke hari ini.bak kata perpatah kau lah pujaan hati ku ehhhh waaah..........ok sebelum memanjang lagi kita semak resepinya dulu kalau2 yang ada nak cuba buat kan?
MURTABAK CREAM CRACKER
500 gm biskut cream cracker yang tak bergula
500 gm daging kisar
500 gm bawang besar dipotong dadu kecil
5 biji cili merah dipotong bulat kecil2
5 biji cili hijau di potong bulat kecil2
$1 daun sup bawang di potong kecil2
6 biji telur grade A
300 gm susu segar akak gunakan magnolia dlm kotak
sedikit garam
Loyang 8x8 inci di sapu butter Alaskan dgn aluminium foil seluroh Loyang
Bahan kisar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 sudu makan cili giling
3 sudu makan rempah kari daging
Cara
1 Panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar ditumis hingga naik bau
2 Masukkan 1/2 cawan air digaul rata kemudian tarukkkan daging kisar,bawang dadu ,cili,dan garam jika kurang air tambahkan agar daging dapat empok,masak lah hingga kering sedikit air nya
3 Perlahankan api lalu masukkan daun sup bawang gaul rata baru matikan api diamkan hingga sejuk sedikit
4 Pecahkan 6 biji telur pukul sedikit dan tuangkan dalam adunan daging tadi gaul ratakan
5 Bahagikan adunan pada 3 bahagian
6 Masak susu dalam bekas hingga mendideh dan perlahan kan api yang paling kecil
Cara menyusun biskut
1 Ambil 9 keeping biskut masukkan dalam susu panas sekejap je jangan lama2 nanti kembang pulak sunsun dalam Loyang hingga penuh permukaan Loyang tuangkan adunan daging yang pertama ratakan
2 Kembangkan 9 keping lagi biskut kedalam susu dan sunsun dalam Loyang hingga menutupi bahagian adunan daging tadi sudah selesai tekankan sedikit agar rata
3 Buat perkara yang sama seperti lapisan pertama dan kedua setelah selesai tekan2 keseluruh bahagian agar campuran telur naik dipermukaan biskut
4 Bakar dalam oven 180'C selama 45 minit pastikan betul2 masak baru keluarkan dengan mecucuk bahagian tengah nya jika lidi tak ada kesan bererti dah masak lah tu
5 Keluarkan dari oven dan terbalikkan kat dawi redai keluarkan dari Loyang biarkan sejuk boleh lah di hidangkan
No comments:
Post a Comment