1 NOVEMBER 2011 FRAMBROZEN KENAR
Ini juga hasil dari inspirasi si ita juga,dari penerangan nya cookies ni sedap sekali dan menjadi favorites family nya.Setelah mencuba memang sedap pi manisnya buat kak ana harus di kurangkan.Cookies ini juga boleh disimpan lama tapi hendaklah ditipiskan adunan bawah nya agar garing itu maklum balas dari ita.
Kak ana tak gunakan cutter macam ita punya bab tak ada ,kak ana potong dengan pisau je,dengan cara ini biskut mudah pecah kalau tak perlahan lahan memotong nya.
Cuba lah mungkin ini menjadi favorites family anda juga.
FRAMBROZEN KENARI
By: Kak Zuraini
Cedok dri: AZLITA AZIZ
Kak ana tak gunakan cutter macam ita punya bab tak ada ,kak ana potong dengan pisau je,dengan cara ini biskut mudah pecah kalau tak perlahan lahan memotong nya.
Cuba lah mungkin ini menjadi favorites family anda juga.
FRAMBROZEN KENARI
By: Kak Zuraini
Cedok dri: AZLITA AZIZ
Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor
100 gm serbuk badam/ground almond
200 gm butter1 biji kuning telor
70 gm susu tepungToping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnyaIta guna blueberry filling
Pukul butter telur dgn gula hingga kembang atau putih masukkan serbuk badam dan tepong susu.
Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuninganKeluarkan cutter dari loyang setelah masak
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filingLapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu ajeHiasan
Kepingan badam atau gajus
Kepingan badam atau gajus
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakanPasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyangPeringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
No comments:
Post a Comment