9 JANUARY 2012                               DALWADEH

Salam semua............................
N3 kk ana hari ni dalwadeh resepi dari sumber mana dah lupa maaf pada yang punya resepi ya?kk ana nak share resepinya disini.Dalwadeh adalah makanan orang2 india yang banyak dijual di gerai2 makan mereka selalu nya meraka akan makan bersama nasi atau kuah kari.Tetapi bagi orang melayu makanan ni menjadi makanan ringan yang dimakan begitu saja.Dalwdeh ini juga boleh dicicah bersama cili sos atau cili hijau yang di kunyah bersama sewaktu memakan nya.

DALWADEH
1/2 kg dal direndam selama 4 jam ditos dan dikisar kasar
2 biji bawang besar dihiris
5 batang cili kering digunting halus2 dan direndam
2 batang daun kari di hiris halus
2 sudu makan jintan kasar ditumbuk kasar2
2 sudu makan serbuk ayam
sedikit garam
Cara
Tumiskan bawang hiris besama cili kering sehingga kekuningan lalu diangkat.
Kacang dal yang telah dikisar kasar tadi dicampurkan dengan semua bahan2 tadi dikepal2 mengikut selera masing2 kebesaran nya.Setelah dikepal2 lalu dileperkan sedikit agar mudah garing dan masak keseluruhan nya.Buat kesemuanya hingga habis barulah di goreng hingga kekuningan dan diangkat terus dihidangkan.

No comments:

Post a Comment