24 DECEMBER 2011 KARIPAP KAK BESAH
Salam semua...................... kali ini kk ana hidangkan karipap lagi karipap adalah favorites orang ramai kan?tapi kali ini kk ana menggunakan resepi kk besah dari kongsi resepi.kk ana menggunakan resepi kulit nya saja sedangkan isi nya kk ana gunakan resepi dari ita (masam manis).
Karipap ini juga boleh dibekukan ,resepi dan caranya mudah dengan menggunakan bahan2 yang sentiasa ada di dapur tak lah payah2 nak berkejar ke kedai kan?untok dibekukan kk ana simpan dalam ziplog je.
Kulit nya juga ranggup seperti karipap lain dan jereja2 tepong yang telah digunakan lembut dan tidak liat apabila hendak diuli lagi.Tangan pun tak sakit dan bahu tak lengoh................mohon share ya kk besah resepinya.........................maaf ya...........
karipap kakbesah
dari:kakbesah
Bahan-bahan ( banyak hasilnya.. )
inti karipap:1 kg kentang - dipotong dadu kecil.
1/2 kg daging lembu @ ayam - dipotong kecil.
5 sudu makan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air.
7 bj bawang merah, 5 bj bawang putih & 2 cm halia muda - ditumbuk.
5 sudu makan gula (ikut slera msing2) & garam secukup rasa.
1 kg tepung gandum.
31/2 senduk minyak msk ( dlm 2 cawan).
500ml air paip (1 botol mineral kecik) + 1 sudu makan garam.
1 senduk minyak utk menumis (lupa tulis kt atas)
Cara-cara
- pnskn 1 cawan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkn rempah kari.tumis hingga pecah minyak.masukkn daging n secawan air & tutup spaya daging cpt empuk.pstu masukkn kentang.masak hingga kentang empuk & inti kering.rasa garam gulanya.
- biar inti sejuk.
- pastry karipap:
- panaskn minyak(3 1/2 senduk) hingga btol2 panas lalu curahkn ke dalam tepung.kacau rata dgn senduk.
- bila tepung dah mulai suam2, campurkn air garam sedikit2 smbil digaul/diuli hingga menjadi doh.air x semestnya habis digunakn.xperlu uli dgn kuat mcm buat donut.asal sdh sebati cukup.
- masukkn doh dlm plastik yg x bocor & ikat dgn getah.biar at least 15 minit supaya doh berpeluh & mnjadi lembut.
- ambil secubit doh lalu digentel bulat sebesar penutup btol mneral.buat dlm 15 bj dulu. ikat balik plastik doh.
- gelek guli2 doh hingga leper (jgn nipis sangat).letakkan sesudu inti & kelimkan.ulang membuat bola2 doh,gelek,isi inti & kelim.buat smpai habis.
- goreng dgn api perlahan supaya pastry x menggerutu.
No comments:
Post a Comment