SATAY GORENG


Bahan:

3 kg daging kambing

*2 sudu makan ketumbar biji

*1 sudu makan jintan manis

*1 sudu makan jintan kasar

*4 batang serai

*2 biji bawang putih

*5 biji bawang kecil

2 sudu makan rempah kari daging

8 sudu makan gula ikut manis

1 sudu makan kuyit serebuk

Garam secukup rasa

Cara:

Daging kambing potong tipis alah2 satay

Kisar semua bahan2 yg bertanda*

Gaul daging dgn bahan2 kisar , gula ,kunyit serbuk dan garam dan perap

KUAH NYA

½ kg kacang tanah di goring dan dikisar

* sudu teh ketumbar biji

*1 sudu teh jintan kasar

*1 sudu teh jintan halus

6 sudu makan cili giling

2 batang serai di titek

Garam,gula,air dan air asam jika suka

CARA:

Kisar bahan2 yg bertanda*

Tumiskan serai dan cili giling hingga kering

Masukkan bahan kisar tumis lagi sampai naik bau

Masukkan kacang kisar dan air

Perlahan kan api dan masak hingga keluar minyak

Bubuh kan gula dan garam secukup rasa

CARA MENGORENG SATAY

Panaskan sedikit minyak dan gorenglah daging yg di perap tadi

Dgn api yg perlahan hingga masak tapi jgn garing.setelah masak

Dan airnya kering bubuhkan kuahnya ¼ bahagian dan kacau .

Angkat boleh lah di hidingkan. Kuah yg selebehnya blh lah dihidang

Bersama agar yg suka lebeh kuah blh lah ditambah

No comments:

Post a Comment