SATAY GORENG
Bahan:
3 kg daging kambing
*2 sudu makan ketumbar biji
*1 sudu makan jintan manis
*1 sudu makan jintan kasar
*4 batang serai
*2 biji bawang putih
*5 biji bawang kecil
2 sudu makan rempah kari daging
8 sudu makan gula ikut manis
1 sudu makan kuyit serebuk
Garam secukup rasa
Cara:
Daging kambing potong tipis alah2 satay
Kisar semua bahan2 yg bertanda*
Gaul daging dgn bahan2 kisar , gula ,kunyit serbuk dan garam dan perap
KUAH NYA
½ kg kacang tanah di goring dan dikisar
* sudu teh ketumbar biji
*1 sudu teh jintan kasar
*1 sudu teh jintan halus
6 sudu makan cili giling
2 batang serai di titek
Garam,gula,air dan air asam jika suka
CARA:
Kisar bahan2 yg bertanda*
Tumiskan serai dan cili giling hingga kering
Masukkan bahan kisar tumis lagi sampai naik bau
Masukkan kacang kisar dan air
Perlahan kan api dan masak hingga keluar minyak
Bubuh kan gula dan garam secukup rasa
CARA MENGORENG SATAY
Panaskan sedikit minyak dan gorenglah daging yg di perap tadi
Dgn api yg perlahan hingga masak tapi jgn garing.setelah masak
Dan airnya kering bubuhkan kuahnya ¼ bahagian dan kacau .
Angkat boleh lah di hidingkan. Kuah yg selebehnya blh lah dihidang
Bersama agar yg suka lebeh kuah blh lah ditambah
No comments:
Post a Comment