BAN MEXICO

Salam sayang semua.......................
Jom hari ini kita ke Mexico pulak nak rasa roti dia............hahaha jangan marah gurau2 je............Roti ni kk ana ambil dari hasil resepi Jue nida member FB yang baik hati , Jue kk ana share resepinya ya...... Terima kaseh buat Jue dan kekawan yang sering share resepi2 nya dalam internet ini   "semoga Allah memberi rezeki yang melimpah kepada semua".
Roti yang sangat popular ni juga ada dijual dipasar2 raya,baunya yang harum menusuk hidung bila kita lalu di kedai ini tu yang buat kita nak beli..............Tapi kalau kita dah boleh buat sendiri kan lebeh baik boleh makan sepuas puas nya............ok kita layan resepinya ................
roti sebelum dibakar yang telah naik dua kali ganda dan dibubuh topping menunggu geliran untuk dibakar

BUN MEXICO

BHN2
400 g tepung roti *
12 g susu tepung*
50 g gula halus*
1 peket mauripan (11 gm)*
1 sk bread improver*
1 sk bread softener*
sedikit garam*
60 g marjerin
190 g air sejuk dr peti ais
1 bj telur

CARANYA
1. masukkan semua bhn bertanda * gaul rata
2. masukkan telur, air,uli..masukan majerin..uli lg hingga jd doh..Boleh tambah tepung roti sedikit2 sehingga doh sebati, halus & x melekat pd tangan..
3. masukkan doh dlm plastik ,simpan selama 1/2jam
4. tumbuk2kn doh utk keluarkn anginnya
5. bulat2kn doh seberat 50gm > susun dlm loyang > simpan lg selama 30 min
6.bntukkn ikut suka kita

MOCCA TOPPING

70gm gula aising
120gm mjerin
130 gm tpg gndum
1 biji telur
2 sudu kecil serbuk koko + 3 sudu kecil nescafe

cara.
*putar gula aising ngn mjerin-->kembang
* masukkn telur-->putar
* msukkn tepung gndm->putar
*msukkan pes koko+ nescafe td.->putar
msukkn dlm piping bag, gunting sedikit hujungnya..paipkan atas roti yg dh dbubuh inti kegemaran.


bakar dlm oven > suhu 180°C > 30 min
(ikut pd oven msg2 ye..bila dh kuning or coklat kalernye tu..dh msk la..)
Selamat mencuba

*putar gula aising ngn mjerin-->kembang
* masukkn telur-->putar
* msukkn tepung gndm->putar
*msukkan pes koko+ nescafe td.->putar
msukkn dlm piping bag, gunting sedikit hujungnya..paipkan atas roti yg dh dbubuh inti kegemaran.


bakar dlm oven > suhu 180°C > 30 min
(ikut pd oven msg2 ye..bila dh kuning or coklat kalernye tu..dh msk la..)
siap utk d mkn!!

No comments:

Post a Comment