KEK GULA HANGUS

SALAM semua.................
Kembali lagi dengan resepi orang lama kek gula hangus,tentu ada yang minat dengan kek ini kan?Sudah tiga kali kk ana buat memang menjadi,resepi kk ana dapat dari My resepi oleh Widad.Terima kaseh pada Widad sudu berkongsi resepi nya yang sedap ni.
Maaf ya Widad kk ana tukar dengan sukatan gm ,kk ana lebeh suka semua resepi dalam kiraan gm bab bagi kk ana lebeh mudah tapi terpulanglah pada yang suka pada sukatan cawan ya?Kepada Widad kk ana nak share resepi nya disini bagi yang ingin mencuba nya..................


KEK GULA HANGUS
  • 1 cawan gula - 200 gm
  • 1 cawan air panas - 170 gm
  • 1 cawan tepung gandum - 110 gm
  • 1 cawan susu pekat - 200 gm
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega - 50 gm
cara nya
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air  sedikit2 dan hati2 sebab dalam proses ini gula akan mengelegak dan percekan panas akan terkena tangan dari itu hati2 ya dan  masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 180 selama 1 jam"
  10. Loyang disapu minyak atau butter dan ditaburkan sedikit tepong agar tak melekat
  11. Panaskan loyang didalam oven selama 10 minit juga baik kek akan menjadi lebeh bersarang

No comments:

Post a Comment