Selamat petang semua.................
Puding sum sum hidangan dari CT yg kk ana cuba amat mudah nak buat.Terima kaseh CT.Tapi derhaka sikit je maaf ya CT,kk ana tambahkan dengan santan pekat sewaktu menghidang nya agar rasanya seakan akan cendol yum yum yum...........
Puding ini sangat sedap kalau dimakan sejuk,cuba lah.............jom kita layan resepinya pulak ya.
PUDING SUM SUM
sumber lina-pg
di olah :CIK CT
bahan puding
1/ 2 cawan tepong beras
1/2 cawan tepong jagung
800 ml santan
1 cawan susu cair
1 sud teh garam atau secukup rasa
sedikit warna hijau
sedikit pandan emulco
Bahan sirap gula melaka
sekeping gula melaka
1 cawan air
2 helai daun pandan simpul
Cara
1. masak sirap gula hingg gula larut dan ketepikan
2. satukkan semua bahan2 puding kedalam periuk dan gaul rata.TApiskan adunan dan masak atas api hingga pekat dan kilat.Kacau sentiasa hingga adunan meletup letup.
3. Tuang adunan kedalam loyang atau acuan yg dibasahka dahulu dan sejukkan
4. Sajikan bersama sirap gula melaka tadi
No comments:
Post a Comment