Salam kekawan..................
dah lama tak masuk N3 rindu pulak ,apa khabar semua...........hari ini nak masak pucuk ubi dengan tempoyak hasil dari malong FB,dia gunakan berbagai jenis pucuk tapi kk ana gunakan pucuk ubi je.....masakkan orang kampong ni kalau sekali2 memang sedap tambah lagi dengan ikan kering goreng dan sambal belacan aduhhhhhhhhhhh.....
Mlong kita kongsi resepi ya...............
SAMBAL TOMPOYAK
mlong FB
bahan2nya
secekak pucuk ubi
10 helai daun kunyit
8 batang serai ..pas racik2...tumbuk lumat okey
bahan2 diatas ni diracik 2 halus spt nak buat buat bunga rampai ok.
6 papan petai (ikut suka)...belah 2
1 mangkuk besar santan pekat
garam
2 senduk tompoyak
bahan2 utk ditumbuk lumat
20 ekor ikan bilis belah 2..buang tulang nya
2 cm kunyit hidup
10 ulas cilipadi(klu nak pedas boleh tambah lagi ok)
5 ulas bawang merah kecil
cara2nya
masukkan kesemua bahan dalam periuk
masak hingga kuah nya pekat
perasakan garam nya
biar kuah nya kering sedikit baru tutup api
dah siappp
untuk pucuk tu ...pucuk labu .pucuk beruas, dll boleh di mix kan dlm sambal tompoyak ni kekawan......
No comments:
Post a Comment