SALAM semua....................
yummiez@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 4-5 ekor sotong - bersihkan dan dipotong
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- garam secukupnya
- serbuk lada secukupnya
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1/2 biji bawang besar - dipotong bulat2
- hirisan cili merah secukupnya
- minyak utk menumis
- Sotong tadi digaulkan dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada. Kalau boleh jangan bagi sotong berair sangat. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Bila dah panas, tumis bawang putih sampai naik bau.
- Masukkan sotong dan kacau sebentar. Kalau rasa nak tambah kuah, masukkan sedikit air. Tapi air dari sotong tu akan keluar jugak so agak2 byk mane nak tambah air.
- Masukkan bawang besar and hirisan cili merah. Tambah kan garam jika perlu. Tak perlu masak lama sgt, nnt sotong jadi keras.
- Siap dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment