Selamat berbahagia semua kk ana doakan semoga hidup kita sentiasa ceria dan dilindungi Allah sentiasa ameen......kali ini kk ana masak lauk lemak bayam hidangan tengahari buat keluarga, sebagai penyelera kk ana bubuhkan udang.
Gabongan lauk ini kk ana makan bersama kari kerisek dan ayam goreng tapi lebeh sedap lagi kalau makan bersama sambal belacan dan ikan kering kan? di tambah lagi dengan ulam2 pasti bertambah2 sampai berkali kali,aduh.....sambil menaip terliur pulak.................
LEMAK BAYAM
Bahan
200 gm udang dibuang sesunggut nya dan dibersehkan
1 biji bawang besar yang sedang dihiris
2 biji bawang putih di hiris
2 batang cili merah dihiris
1 sudu teh serbuk ayam
sedikit garam
1 manggkuk santan atau santan kotak 200 ml gunakan 1/2 bahagian saja + dengan air selebeh nya
1 ikat daun bayam di potong mengikut selera masing2 dibersehkan
Cara
Tumiskan bahan hiris hingga layu
Masukkan santan,udang dan bahan perasa hendak lah sentiasa di kacau2 agar tak pecah minyak gunakan api perlahan
Apabila kelihatan hampir mendideh masukkan bayam dan dikacau sehingga kembali mendideh matikan api dah siap, jom makan..................
No comments:
Post a Comment