KARI DAUN BASIL

Selamat pagi semua dan salam sayang..........
Semalam kk ana masak kari daun basil dah buntu nak masak apa balik2 tang tu tang tu.................
Buka peti ice ada daging kelentang kelentung campak2 ikut cara macam Mlong jadi lah lauk ni...........
Rasa sedikit lebeh kurang macam rendang cuma ada rasa daun basil utuk yang suka akan aroma daun basil leh lah cuba.
Mari kita layan resepi nya..................

Bahan
1/2 kg daging goreng di potong kecil2
1 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar kisar
2 biji bawang putih kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 inici halia kisar
2 sudu besar kerisik
1 mangkuk santan (kk ana gunakan santan kotak kara yg kecil)
3 batang daun basil di racik halus

Cara
Tumiskan bahan2 kisar hingga naik minyak dan wangi, masukkan daging dikacau rata masukan pula rempah kari yang telah dikacau dengan sedikit air lalu digaul rata, tambahkan 1manggkuk santan tadi dan biarkan daging empuk.
Setelah daging empuk masukkan garam dan sedikit gula dikacau rata
Masukkan daun basil yang telah diracik2 dan kerisik rata kan dan biarkan sebentar matikan api
jika masakkan ini terlalu pekat boleh lah ditambah sedikit air ikutlah selera masing2
selamat mencuba dan jumpa lagi daaaa

No comments:

Post a Comment