Selamat pagi semua............................
Kat sini dah musim hujan dah beberapa hari hujan kadang2 belah pagi kadang2 belah petang,tak menentu Alhamdulillah rahmat Allah untuk menyejukan bumi ini dan mencuci semua kekotoran.
Apabila hujan turun belah pagi macam nak tarik selimut je.............. tapi tak boleh kerja banyak yang belum buat dah tunggu......................hehehe................ macam rajin gi tu...............
Cuaca yang sejuk begini sentiasa terasa lapar je kan? dari itu kk ana hidangkan ondeh ondeh rebus atau terkenal dengan buah melaka,tapi kali ini tiada sukatan kk ana main agak2 je maaf ya.............insyallah lain kali kalau kk ana buat kk ana akan sukat bahan2 nya ya.
Resepi ini kk ana tak menggunakan keledek hanya tepong pulut semata,rasa nya lebeh kenyal dan lembut,bila masuk kemulut dan digigit akan terasa cairan gula melaka yang ada didalam nya.Enak kan?jom kita cuba ......................
ONDEH ONDEH
Bahan
tepong pulut
air
daun pandan
pandan paste
garam
gula melaka di hiris hiris
kelapa parut putih untuk selaput kuih yang dah siap
Cara
Kelapa parut dikukus sebentar bersama 2 helai daun pandan,kukuslah selama 3 minit.
Kelapa parut yang telah dikukus tadi di gaulkan dengan sedikit garam ketepikan
Panaskan air di dalam periuk dan bubuhkan beberapa helai daun pandan biarkan air mendidieh
Sementara menunggu air mendideh kita bancuh tepong dengan air pandan (pandan yang dikisar bersama sedikit air) dan garam.Masukkan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang boleh di gentel
Jika kurang warna nya bolehlah ditambah dengan pandan paste atau perwarna hijau
Ambil secubit anggaran sebesar guli lalu dibubuhkan gula melaka yang dihiris tadi dan bulat2kan terus masukkan kedalam air yang telah mendidih tadi biarkan hingga bebola itu terapung biarkan seketika baru diangkat dan salutkan kelapa tadi nah dah siap pun.
No comments:
Post a Comment