Hari ini kita nekmati laksa asam yang kk ana ambil resepinya dari Myresepi hasil tangan junjs11
Untuk menikmatinya mestilah cuba tau sangat2 mudah dan sedap.................thumb up lah kalau ikut selera kk ana dan keluarga.terima kaseh junjs11,kk ana mohon share (cut n paste)disini ya ..............
LAKSA ASAM
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
- 1 biji timun dihiris panjang2
- 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
- 4 biji limau kasturi-potong 2
- 1 bawang besar dimayang
- Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
- *8 keping asam keping
- 2 tangkai daun kesum
- 1/2 bunga kantan
- Bahan kisar :-
- 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
- 2.5cm belacan
- 1 biji bawang besar
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
- Isi ikan dikisar.
- Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
- Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).
No comments:
Post a Comment