Ikan saba ialah ikan jepon yang dimakan dengan nasi panas2, ada di jual yang telah siap di rempah di pasar raya.harga ikan ini sangat mahal bayangkan dua ekor ikan yang telah dibelah empat berharga tujuh dollar?itu pun tak berempah kalau yang berempah berharga dalam 8 dollar lebeh.
Selalu nya ikan ini akan dimakan bersama nasi (beras jepon) di iringi dengan kimci dan sop sayur.
Disini rempahnya kk ana buat sendiri tunjuk ajar dari adik kk ana Ruby,rasa nya seakan akan bolehlah........... kalau beli yang berempah tak tahu kesahian halal nya kan? ok jom kita tengok resepinya yang dah tahu tu kalau ada silap kat resepinya beritahu ya.........
SABA TARAYAKI
Bahan
4 sudu makan sos lada hitam
4 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap pekat manis
1 sudu makan kicap cair
sedikit minyak untuk mengoreng
4 ekor ikan saba boleh gunakan fillet fish atau ikan yang dibelah dua dan buang tulang nya yang terbaik gunakan ikan tongkol yang jenis kecil
Cara
Ikan diberseh dan ditoskan,lap sedikit agar tiada air ketepikan
Campurkan semua bahan2 didalam bekas
Celupkan ikan kedalam campuran tadi perapkan selama 20 minit
Panaskan kuali non stick pan bubuhkan sedikit minyak dengan api yang kecil biarkan minyak panas
Apabila minyak panas masukkan ikan tadi dan masak lah selama 15 minit sambil dibalik2kan
Sesuai juga dibakar menggunakan aliminum foil dalam oven dengan kepanasan 200'c selama 15 minit
Bila ikan dah masak boleh lah dihidangkan panas2
Selamt mencuba............
Campurkan semua bahan
No comments:
Post a Comment