Salam sayamg semua..................
Roti boyan? wah....banga ya orang2 boyan dah ada tread mark sendiri,roti ini dimakan sebagai sarapan pagi atau minum teh petang ,selalunya di makan bersama sambal tumis,rupa nya seakan akan epok2/karipap yang besar gitu dan beisikan kentang hancur tanpa rempah kari.Intinya juga boleh di buat dengan mengikut cita rasa masing2.Jom kita layan resepinya..........
ROTI BOYAN
Bahan doh
300 gm tepong gandum
150 gm air panas
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk ayam
5 sudu besar minyak
Cara
Semua dijadikan satu dan ulilah hingga menjadi doh bolehlah direhatkan selama 30 minit
Setelah rehat dibahagi kepada 16 bahagian dibulat2kan dan ketepikan
Intinya
1/2 kg kentang dibuang kulitnya dan direbus hingga empok tapis buang airnya dan biarkan sejuk
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu makan serbuk ayam
1 biji bawang besar dipotong dadu kecil
2 biji telur dadar di hancur2 kan
Cara
Kentang yang telah empok dilenyek hingga hancur,kemudian masukkan semua bahan jadikan satu gaul hingga rata dan rasa jika ada yang kurang bolehlah ditambah dan ketepikan
Sambal nya
5 sudu makan cili giling
1/2 inci belacan
1 biji bawang besar
garam,dula dan serbuk perasa
air secukupnya jika nak gunakan air asam pun boleh
Cara
Semua bahan di kisar hingga hancur lalu tumiskan hingga naik minyak masukkan air, garam, serbuk perasa dan gula biarkan dengan api prlahan hingga pekat
Cara membuat roti boyan
Ambil sebiji doh digiling bulat seperti membuat epok2 tapi jangan terlalu tipis
Bubuhkan inti dan tindehkan dengan satu lagi doh yang telah digiling
Kelimkan disekeliling nya seperti epok2 atau tekan2 kan dengan garpu
Panaskan minyak lebeh kurang 5 sudu makan,bila dah panas masukkan roti tadi
Gorenglah sambil dibalik2 kan hingga kuning dan angkat
Gunakan api yang perlahan agar masak nya serata
Peringatan gorenglah roti ini satu persatu
No comments:
Post a Comment