As salam semua semoga semua dalam sehat sejahtera
Bergedel terkenal dikalangan wong jowo (orang jawa) ia nya dimakan bersama nasi ambang,mee soto dan makan begitu saja.Membuat nya sangatlah mudah ,kadungan nya terdiri dari kentang,bawang goreng,daun sup bawang,telur dan daging jika yang suka.
Resepi bergedil kk ana ni dari arwah mak kk ana yang tak pernah missed buat bila ada kenduri,sekarang kk ana yang ambik alih pulak hehehe macam bagus gitu kan?mari kita cuba resepi ini...........
BERGEDIL
Bahan
1/2 kg kentang
250 gm daging cincang
1 batang daun bawang dihiris halus
1 batang daun sup dihiris halus
1/2 cawan bawang goreng
1 sudu teh lada sulah
1 biji telur dipukul rengan
garam dan serbuk ayam
minyak untuk mengoreng
2 biji telur untuk mengoreng bergedil
Cara
Kentang dikupas kulitnya dan dibersehkan dipotong bulat dan digoreng empok
Kentang yang telah digoreng ditumbuk halus ketepikan
Daging digoreng dengan sedikit minyak ketepikan
Bahan kentang dan daging dicampurkan menjadi satu digaul rata
Masukkan bahan2 hiris serbuk ayam, garam,bawang goreng lada sulah dan telur sebiji tadi di gaul rata
Bulat2kan seperti bola yg kecil dan leperkan sedikit menjadi seperti gambar di atas
Buat kesemua adunan hingga selesai
Panaskan minyak dengan api yang sederhana
Celupkan bergedil kedalam telur yg dipukul ringan sebanyak 2 biji tadi
Goreng dengan dibalik2kan sehingga kekuningan boleh lah diangkat
Bergedil siap dimakan bersama soto atau apa saja
Selamat mencuba.......dah...............
No comments:
Post a Comment