Ini satu lagi lauk dampingan untuk nasi beryani kita yg lalu,kebiasaan nya lauk ni mesti dihidangkan bersama ibarat kawan baik gi tu,tak tahu lah kenapa?kali ini kk ana menggunakan sayur2an je tanpa daging,jika sesiapa yg suka kan rasa daging kk ana shorkan taruhlah daging tetelan,direbus hinga empok dahulu baru dimasukkan kedalam kuah dal
Kuah ini juga boleh di makan bersama roti atau roti perata kalau nak sedap makan dgn roti perancis,tapi roti nya di panggang dulu baru lah yummy...........Ini lah resepinya
DALCA SAYUR
Bahan
150 gm kacang dal direndam 4 jam dan direbus hingga empok ketepikan
2 biji bawang besar di potong dadu2 biji cili hijau di potong bulat
2 biji tomato di belah empat
4 batang kacang panjang dipotong 2 inci panjang
2 biji kentang dibelah empat
1 biji lobak dipotong 2 inci panjang
1 /4 bahagian kobis dipotong kasar
2 batang daun kari
1/2 cawan rempah kari daging
2 keping asam gelugor
2 biji bawang putih
1 inci halia
semua bahan ini dikisar halus
Masukkan daun kari dan rempah kari
Tuangkan santan atau air biarkan mendideh
Masukkan dal dan bahan2 yang lain biarkan semuanya empok
Bubuhkan asam gelugor dan garam
Masak lah hingga sedikit pekat dan berkuah
Jika keesokan hari ianya lebeh sedap dan pekat tapi jangan lupa panas2 kan
As salam...
ReplyDeleteselalu jugak makan dalca tapi nk buat..mak aii blm sampai seru kot...
minta semangkuk boleh....?
wa'alaikum salam....
Deleteboleh apa salah nya........semangkuk je tau? hehehe