Biskut Snow Almond
 
Hai salam semua ........................
Cuba lah buat biskut ni......memang sedap ini lah hasil perkongsian dari rakan2 kita di Blog , FB dan myresepi sunggoh berkesan pada yg tuan punya resepi yg hasal akak tak tahu siapa, tapi akak ambil resepi ni dari umifeeza@myresipi.com
Memang banyak dan ramai yg telah mencuba nya masing2 mengatakan keenakan dan kesedapan biskut ini tu yg teruja sangat nak mencuba sesunggoh hasil nya memang memuaskan cuba lah........
umifeeza@myresipi.com akak mohon cut n paste je resepinya ya sebab akak ikut 100 peratus dati resepi ini ok ini dia resepi nya
 

Biskut Snow Almond

Bahan-bahan ( bergantung saiz penerap yg diguna )

BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi
  • 1 biji kuning telur
  • BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu tepung
  • HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan
  • white breadcrumb
Cara-cara
  1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
  2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
  3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
  4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih tadi.
  6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment