Biskut
Snow Almond
Cuba lah buat biskut ni......memang sedap ini lah hasil perkongsian dari rakan2 kita di Blog , FB dan myresepi sunggoh berkesan pada yg tuan punya resepi yg hasal akak tak tahu siapa, tapi akak ambil resepi ni dari umifeeza@myresipi.com
Memang banyak dan ramai yg telah mencuba nya masing2 mengatakan keenakan dan kesedapan biskut ini tu yg teruja sangat nak mencuba sesunggoh hasil nya memang memuaskan cuba lah........
umifeeza@myresipi.com akak mohon cut n paste je resepinya ya sebab akak ikut 100 peratus dati resepi ini ok ini dia resepi nya
Biskut
Snow Almond
Bahan-bahan ( bergantung saiz penerap yg diguna )
BAHAN A:
- 200gm butter
- 100gm gula kastor
- 1 sudu besar shortening
- 1 sudu kecil esen kopi
- 1 biji kuning telur
- BAHAN B:
- 220gm tepung gandum
- 70gm tepung ubi
- 50gm nestum - dikisar
- 40gm badam kisar
- 1 sudu besar coffeemate - saya guna susu
tepung
- HIASAN:
- Coklat masakan - dicairkan
- white breadcrumb
- Pukul butter,gula dan shortening hingga
sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
- Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam
adunan A, sedikit demi sedikit.
- Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan
pilihan anda.
- Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat
dan biarkan sejuk dahulu.
- Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat
masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti
putih tadi.
- Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam
bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment