IKAN TONGKOL MASAK KICAP

Salam semua.............
Sebagai tukang masak kat dapur ni selalu kita kebuntuan idea  nak masak apa kan? tapi yang perlu kita fikirkan ialah kesukaan keluarga itu yang penting tapi kita pulak rasa muak balik2 tang tu je...
Apa nak risau asal semua makan sudah lah kan? hehehe nak sedap kan hati sendiri je.....entah2 akak masak tak sedap kot? part ni akak serahkan pada semua cuba resepi ni kalau tak sedap cepat comment tau atau kasi akak idea2 yang lebeh baik k?
IKAN TONGKOL MASAK KICAP
4 iris ikan tongkol dicuci dan di bubuh garam dan kunyit goreng 1/2 masak ketepikan
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan rempah soto
2 biji bawang dikisar atau di hiris akak kisar je
2 biji bawang putih kisar
1/2 inci halia kisar
1/2 cawan kicap manis
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kerisik
garam secukup nya
1 batang kulit kayu manis
1 cawan air
CARA
Tumiskan kulit kayu manis dan masukkan bahan kisar di tumis hingga terbit minyak
Masukkan serbuk soto,sebuk lada hitam dan kerisik dikacau rata dan tuangkan air
Bubuh kan kicap manis dan kicap pekat lalu masukkan ikan tadi biarkan mendideh baru diangkat
Jika suka hiaskan dengan bawang hiris dan cili hiris


No comments:

Post a Comment