Wah wah lama dan dah berkarat rasa nya tak berblog namun akak gagahkan jugak, kali ini akan tampil dengan kek anak patong first time buat dan sebelum akak share resepi nya akak nak cita sikit pasal anak patong ni.................
Sebenar nya cucu sedara akak birthday,mak dia suruh buatkan kek patong winx,tercengang akak bab dah lama tak main dengan anak patong tetiba suruh buat yang nama nya winx apa lagi terus terang lah yang akak ni tak tahu so............ maknya nak kan sangat akak buat jadi dia belikan anak patong tu bila akak tengok dah jadi fikiran pulak cam na nak tanam badan patong ni dalam kek?............
Mulalah bukak internet surf cari punya cari rupa2 nya ada patong nya sendiri..............baru akak tahu.......terpaksa lah gi kedai kek beli anak patong yang separuh badan tu,sebenarnya akak tak pernah buat kek birthday cam ni.......demi anak saudara yang tersayang akak usahakan Alhamdulillah menjadi tapikan cuba tengok betul2 kat mata patong tu senget kan ? ini lah akibat nya beli tak check dulu , bab dah excieted sangat dan lagi satu ejaan pada birthday pun tertinggal huruf "H" hahahaha......................
Wah panjang pulak cerita akak ni ok lah berbalik pada isi kek nya .................kek ini akak ambil dari Blog Noraslinda Bugel bertajuk kek velvet ombak beralur kalau tak silap..... maaf ya tuan punya...........kek ini di kukus tapi akak derhaka akak gi bakar tapi tetap ok ...maaf sekali lagi .
Kek ini akak gunakan 2 adunan 1 adunan untuk gaun nya (akak gunakan acuan agar2 yang tinggi) dan 1 adunan lagi akak gunakan loyang 9 inci square. setelah masak akak potong 2 dan di sapukan fresh cream dan sapukan bluberry jam...........oh ya akak gunakan fresh cream pada kek ni. mak aiiiiiii satu lagi problem terpaksa lah keluarkan isi dalam fridge bab nak masukkan benda ni supaya jangan cair.Ok penat dah menceceh jom kita layan resepinya pada tuan punya akak mohon share dengan ucapan ribuan terima kaseh hanya ALLAH yg membalas budi baik mu...............
KEK BABY DOLL
5 biji telur yg sejuk dlm peti ice tapi akak gunakan telur biasa je
1 cawan gula halus- 150 gm
1 sudu besar ovellate
1 sudu teh essance vanilla
1/2 sudu teh garam
150 gm susu cair
100 gm mentega cair akak gunakan minyak masak
2 cawan tepong gandum 200 gm *
1 sudu teh baking powder *
Cara
Satukan bahan * dan ayak ketepikan
Dalam bekas satukan kesemua bahan termasuk lah tepong tadi kecuali minyak
Pukul hingga pekat dan gebu pukul gunakan mesin dengan kelajuan yang tinggi
Setelah gebu matikan mesin dan masukkan minyak gaul rata
Tuangkan dalam loyang yang telah dialas kertas dan di sapu butter
Bakar dalam oven 170'c selama 30 minit atau dicucuk dengan lidi tak berbekas sejukkan
Boleh lah hiaskan ikut cita raa masing2
No comments:
Post a Comment