Pada mula nya akak ikut resepi di bawah ni ikut juga cara2 nya tapi hampa
- 250 g tepung beras
- 250 g tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan air
- 1 1/2 cawan gula apong (gula melaka)
- Minyak yang banyak utk menggoreng
- Sedikit garam
Cara-cara
Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama.Masukkan
gula pasir dan gaulkan.
Larutkan gula apong dan
garam dengan air.Masukkan ke dalam adunan tepung.Adunkan.Biarkan selama 30 minit
Panaskan minyak dengan api
yang kecil.Canai adunan tepung dan terapkan bentuk kuih peneram (acuan ada
jual). Goreng hingga timbul dan sentiasa balik-balikkan utk masak sekata.
NOTE : kalau masa nak menerap tu adunan melekat,
taburkan sedikit tepung gandum pada tempat mencanai, acuan dan tangan.
Gambar dibawah pula akak gunakan lain resepi.
1 kampit tepong beras
600 gm gula merah hitam
1 gelas air
sedikit tepong gandum
secubit garam
cara nya
masak gula bersama air dan panas2 curahkan kedalam tepong beras tadi biarkan selama 12 jam
Setelah perap canai dan goreng dengan minyak banyak
Resepi ini hampir2 menjadi ,setelah digoreng kuih nya keras tapi bila dibiarkan keesokkan hari nya ia akan lembut sedikit .Dari segi rasa dah cukup meyerupai kuih penderam.
jika di canai tipis ia nya dengan cepat akan berkecai masa mengoreng dan tak boleh di balik2kan
dengan cepat ,kuih akan merekah dan pecah.
Akak mintak maaf pada yang punya resepi akak tak akan siarkan dari mana sumber nya sebab akak cuba belum menjadi jika dah berjaya nanti barulah akak pamirkan ya...........akak rasa silap nya sewaktu mengadun atau perap tak? mungkin ada teknik2 yang betul cuma akak tak tahu je............walau apa pun akak akan cuba lagi dari itu kita jumpa lagi bye...............
No comments:
Post a Comment