APAM

Selamat berjumpa lagi kawan2 semua.............................
N3 hari ini untuk orang lama macam kk ana ni kan...............suka sangat dengan kuih apam tapi versi kali ini kk ana ambik dari Facebook hasil dari Zunainah Paiman sumber dari kak ana inah.Apam ini kalau buat minum petang sambil simbang2 tentunya sempoi...............
Resepi ini kk ana buat 1/2 adunan je maklum lah nak cuba dulu takut tak jadi pulak kan?
Sayang gula merah tak ada  kk ana pakai brown sugar tanpa campur gula pasir bab tu warna nya nampak pucat je tapi sedap tau............kena lak dengan kelapa parut aduhhhhhh...... ok lah kk ana nak mohon pada Zunainah Paiman
share resepi nya kat sini ya buat rujukan masa akan datang terima kaseh ..............jom kita intai resepinya.........

APAM SAYANG DI SAYANG
sumber dr kak Ana Ina
inspirasi dri Zunainah Paiman

BAHAN2:
1 cwn gula merah kk ana pakai brown sugar semuanya tak gunakan gula pasir langsung
1/2 cwn gula pasir
2 1/4 cwn air
3 cwn tpung gandum
1/2 cwn tpung beras
1 pkt mauripan
sedikit garam

Cara
Rendam mauripan sehingga berbuih dan kembang bersama air 1/4 cawan (dari sukatan 2 1/4 cwn tadi)
Masak gula merah dan gula pasir hingga larut boleh juga di bubuhkan daun pandan kemudian tapis dan sejukkan
Masukkan tepong , tepong beras dan garam kedalam bekas lalu dituangkan air gula yang telah sejuk tadi dikacau rata
Masukkan pula mauripan yang telah naik dikacau rata dan perapkan selama 4-5 jam
Setelah apam kita naik bubuhkan dalam acuan yang telah disapukan minyak baru dikukus selama 45 minit
Setelah masak diangkat dan disejukkan dahulu baru dipotong2
Makan lah apam ini dengan kelapa parut yang telah dibubuh sedikit garam

Disini kk ana letakkan 1/2 adunan yang telah kk ana cuba dan kk ana tukar juga pada sukatan gm serta cara2 kk ana buat apam ini .loyang kk ana gunakn loyang 8 inci tapi rendah lain kali nak cuba loyang 6 inci bagi sukatan 1/2 adunan.
Bahan
100 gm brown sugar
250 ml air
170 gm tepong gandum
20 gm tepong beras
1 sudu teh yeast mauripan
secubit garam
Cara
Tuangkan air kedalam bekas lalu masukkan mauripan garam dan gula dikacau hingga gula larut ketepikan
Dalam bekas lain ayak tepong gandum dan tepong beras kemudian tuangkan adunan air tadi dikacau hingga sebati semuanya dan perap selama 4-5 jam
Loyang sapukan minyak dan panaskan kukusan
Setelah adunan naik tuangkan kedalam loyang lalu kukus selama 45 minit
Mohon maaf pada yang punya resepi kk ana derhaka ya.......selamat mencuba semua...........

No comments:

Post a Comment