MEE

20 OCTOBER 2011                                                                         MEE REBUS TULANG

Hai!!!!!! semua............. ini lah masakkan hari ini mee rebus tulang bukan mee rebus Setulang Laut tau.Jangan jadi macam kak ana pergi makan mee rebus kat Setulang Laut ,ternampak papan tanda mee rebus tulang so order lah bila order sampai teperanjat lalu tanya mana tulang nya? penjual tu kata kak ni merebus Setulang bukan mee rebus tulang.Hahaha huby ketawakan .Rupa2 nya dipapan tanda ejaan SE tu dah terpadam malu sehhhhhh......................


Semenjak peristiwa itu kak ana tertanya tanya apa rasa nya ya, klu mee rebus tu dicampur dgn tulang dan macam mana lah rupa nya eh?kak ana tanya pada ita dia kata mee rebus tulang memang ada pi kat malaysia jln abd samad JB,suatu hari nanti nak pergi rasa lah sama ke tak dgn kak ana masak ni.

huuuurrraaayyyy sekarang jawapan dah terjawab.


Jawapan nya ada dalam blog , AZLITA AZIZ apa lagi hati ini bagaikan meloncat loncat nak try.Tapi sayang terpaksa ditangguhkan jugak bab masa tak mengizinkan,selalu terbayang je ini tak boleh jadi die die mesti buat juga dont care.Maka tercipta lah akhirnya baru lah puas hehehe.

Semua tentu nak tahukan rasa nya? bagi kak ana memang sedap kombinasi tulang dan kuah mee rebus

sangat unik macam 2 in 1 gi tu.Bagi yang minat mee rebus dan tulang ini lah hidangan yang sesuai sekali buat mereka.ok ok ok kalau nak rasa cuba lah kat sini resepinya,Ita kak ana ambil resepinya lagi ya.Semua resepi kk ana cut n paste dari ita harap maaf.


MEE REBUS TULANG

by : Zainal Abdul Aziz
Pemilik Restoran ZZ Sup Tulang
Sumber : Buku Resepi Planta
masakkan AZLITA AZIZ

Sup Tulang
Tulang Lembu secukupnya
1 bungkus rempah sup bunjut
5 ulas bawang di hiris
1 halia - dititik
1 inc kunyit - dititik
1 inc lengkuas - dititik
2 batang serai - dititik ita tambah
1 kiub daging - ita tambah
garam secukup rasa

Mula-mula kita buat sup tulang dahulu.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yg secukupnya untuk merebus daging.
rebus tulang hingga daging empok

Bahan Rencah
3 biji ubi keledek saiz sederhana - di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.
10 biji bawang kecil - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inc halia - dikisar
1 inc kunyit hidup - dikisar
30 tangkai cili kering - di kisar boleh kurangkan
3 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar udang kering - di rendam lembut dan dikisar
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air asam jawa - ita tambah
1 kiub daging - ita tambah
1 buku gula melaka - ita tambah
1 cawan santan - ita tambah

Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari dan udang kering dan tumis lagi hingga jadi rencah.
Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya air rebusan tulang sahaja, bahan sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan )
Akhirsekali masukkan tulang dan santan.
Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.puk. Boleh juga jika nak tambahkan daging

Mee rebus tulang siap untuk di makan bersama
BAHAN TABURAN

Mee kuning
Tauhu goreng
Taugeh
Telur rebus
Daun sup dan daun bawang yg telah dihiris halus
Cili hijau dihiris
Taburan bawang goreng
Limau kasturi

No comments:

Post a Comment