TART

20 DECEMBER 2011                                     TART APPLE
Asalamualaikum................................
Jumpa kita sekali lagi...... wah.... tentu semua tertanya tanya kenapa kk ana rajin sangat masukkan N3 kan? kk ana sebenarnya banyak yang nak cuba sampai tak tahu yang mana satu? Bila ada kesempatan anak saudara adakan jamuan masa ni lah kk ana dapat cuba,bab ada yang makan sambil comment kan?

Sebenarnya dah lama kk ana nak makan tart ni,makan kat macdonald dah jarang bab musim hujan dan malas nak berjalan kesana.Dalam belek2 dan jengok2 dari blog kesatu blog akhirnya kk ana dapat idea ia itu gabungan tart bunga dari ita dan buah apple.Bila saja dah masak cepat2 kk ana rasa.aduuuuhaiiii memang sedap dan anak kk ana makan satu tray habis.............
TART APPLE
Bahan kulit
sumber masam manis@azlita
TART BUNGA
BY: Kak Anim
CEDOK DRI: AZLITA AZIZ
4 oz butter - 115 gram
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam
air sejuk
CARA
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
setelah adunan menjadi dohTekan adunan pada acuan tart
ratakan hungg memenuhi keseluruh acuan.unakan acuan mangkuk yang kecil2.
setelah selesai cucukan dengan sudu garpu di bahagian tengah agar tidak mengelembong sewaktu membakar.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
siap masak sejukkan sebentar lalu tuangkan inti apple tadi.
INTINYA
5 biji apple fuji dibuang kulit lali dipotong dadu
50 gm gula halus
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu makan butter
1 sudu makan tepong jagung campurkan dengan 4 sudu makan air

Panakan butter masukkan gula dan serbuk kayu manis masak hingga gula hancur baru masukkan apple tadi,kacau hingga pekat baru masukkan air tepong jagung tadi dan masaklah hingga kering sedikit dan sejukkan baru dituangkan kedalam tart tadi

No comments:

Post a Comment