Brownies

Salam sayang semua................................................
Kembali berjumpa lagi kali ini kk ana persembahkan brownies resepi dari Fatin anak saudara kk ana yg nun jauh di Kelang sana dimana dia tayangkan hasil tangan nya di FB buatkan kk ana terpingin sangat dan mintak resepi nak cuba dan ini lah hasilnya,terima kaseh Fatin.............Kk ana cuba 1/2 adunan je.
Ke enakkan nya sunggoh tak terkata lembut dan penuh chocolate dan walnut tetapi terlalu manis lain kali boleh kurangkan gula, maaf ya Fatin Cik ana ubah sikit hehehehe.......jom kita layan resepi dari Fatin.............
BROWNIES
oleh: ummi fatin

Bahan2:

375 gram mentega
375 gram coklat masakan (sy guna bery'ls milk chocolate)
6 biji telur
1 camca teh esen vanilla
500 gram gula kastor kk ana gunakan brown sugar
225 gram tepung gandum diayak
1 camca teh garam halus
300 gram walnat/badam -sy gune gajus lagi sedapppp.....150je..mcm byk sgt kcg la resipi nih.....

cara buat:
1. panaskan loyang 170 C. Alas loyang dgn kertas minyak. Klu nak tebal(tp lambat sgt masaknye) gune loyang 9 inci. Klu nk nipis bahagi dua sbb klu guna loyang 9x9 tu 1 1/2 inci gak tingginye..bukan pe senang nk cut to pieces n serve..
2. cairkan mentega dan coklat gune double boiler. bila dh cair n sebati tutup api n sejukkan...
3. pukul telur, gula, esen vanilla sehingga kembang.
4. tuangkan campuran coklat yg dh sejuk td dlm campuran telur dan gula dikuti dgn kekacang....
5. tuang tepung sedikit demi sedikit ke dlm adunan tadi...kacau sebati....
6. tuang ke dalam loyang...
7. bakar dalam ketuhar selama 25 minit atau sehingga masak....
8. bile dh sejuk tuangkan coklat cair n hias la ikut suke...
cara kk ana
chocolate dan magerin kk ana cairkan gunakan microwave selama 30 saat keluarkan dan kacau, kalau belum cukup cair masukkan lagi 30 saat.
Bahagian atas kk ana bubuh badam hiris dan siram dengan chocolate cair sebanyak 150 gm,cairkan gunakan method yang sama.

bahan untuk 1/2 adunan
190 gm mentega atau 7 ozs
190 gm chocolate masak atau 7 ozs
3 biji telur A size
1/2 sudu teh essance vanilla
250 gm gula perang atau 7 ozs
120 gm tepong gandum atau 4 ozs
1/2 sudu teh garam
150 gm walnut

Kk ana gunakan loyang 7 x 10 inci triangle  sapu dengan mentega dan alas kertas baking .Bakar dalam suhu 170'c selama 45 minit atau sampai masak terpulang pada oven masing2              selamat mencuba

No comments:

Post a Comment