KEK BELANG

Hai hai hai.........................petang2 jom kita makan kek yang di cilok resepi nya dari Myresepi dan tuan yang punya bernama riaputih@yahoo.com.
Sewaktu intai2 tu terpandang akan resepi ni,setelah dibanding kk ana lihat ada kelainan nya seperti kek mak2 kita dulu2.Kek sebenar ria menggunakan tiga warna hijau ,chocolate dan plain sunggoh menawan tapi kk ana cuma gunakan plain dan chocolate saja maaf ya ria bab kk ana nak buat macam marble gi tu orang lama kan.......
Kek ini cara pembuatan nya sama seperti kita buat kek dulu2,tentang rasanya sama seperti kek belang yang lain dan tak begitu manis serta lembut.
untuk satu adunan yang diberikan kk ana gunakan loyang 7 inci.Kk ana mohon izin dari riaputih untuk abadikan resepi nya disini dengan ucupan ribuan terima kaseh sudi berkongsi resepi untuk kita mencuba.
KEK MARBEL
oleh: riaputih@yahoo.com

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 cwn butter/planta
  • 3 bj telur gred 'A'
  • 3/4 cwn gula halus
  • 1 1/2 cwn tpg. gandum #
  • 1/2 camt soda bikarbonat #
  • 1 camt baking powder #
  • 1 camt esen vanila
  • 2 camb susu pekat
  • Serbuk koko/koko emulco
  • Pewarna hijau

Cara-

Ayak semua bahan bertanda #. Ketepikan.               

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi.
  2. Masukkan esen vanila & susu pekat. Kemudian masukkan bahan ayak tadi. Bahagikan kepada 3 bahagian, 1 bhgn campurkan dgn warna hijau, 1 bhgn warna koko dan 1 bhgn lagi dibiarkan warna asal.
  3. Loyang dilengserkan dulu. Tuang setiap bahagian secara bertindih (di tengah2nya saja tau). Mula-mula tuang warna asal diikuti warna koko dan hijau. Buatlah sehingga habis, ikut suka nak berapa lapis.
  4. Bakar dengan api perlahan jika guna periuk bingka @ 200'C (Oven) selama 1 jam.
  5. kek marble kk ana gunakan plain dan chocolate je ia itu serbuk coco sebanyak 2 sudu besar.
  6. adunan kk ana bahagi 2 bahagian dan melapis selang seli hingga selesai
  7. loyang 7 inci disapu minyak dan dialas kertas dasar nya bakar dalam suhu 170'c

2 comments:

  1. slm kak..suhu 170'c tu nk kne bpe lme??

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak bakar selama 1 jam tapi sebelum tu dalam 45 minit akak bukak dan cucuk nak tenggok dah masak ke belum sebab tahap pembakaran selalu nya terletak pada susu oven masing2.
      utk sebaik2nya klu nak check kek kita boleh lah buka setelah 40 minit pembakaran

      Delete