BUAH MELAKA KELEDEK

N3 ini dah pernah kk ana buat tempoh hari tapi kali ini kk ana gabungkan dengan keledek jepun,rasanya sedap dan tak mudah pecah bila direbus.kuih yang menjadi kegemaran keluarga ni sering jadi hidangn petang kami.Jom kita layan resepinya........resepi ini ikut cita rasa kk ana jika kurang memuaskan harap maaf dan berikanlah sedikit idea agar menjadi lebeh baik ya..........
BUAH MELAKA KELEDEK
Bahan
1/2 kg tepong pulut
1/2 sudu teh garam
1 biji keledek jepun atau lain2 direbus hingga empok
100 gm air daun pandan (daun pandan 5 helai dikisar dgn air)
sedikit warna hijau
secukup gula melaka sebagai inti
1/2 biji kelapa dibuang kulit dan parut + sedikit garam untuk digaul buah melaka bila dah masak
Cara
Panaskan periuk yang berisi air biarkan mendideh ini untuk merebus buah melaka nanti
Keledek dikupas kulitnya hingga berseh dan di lenyek hingga halus
Air pandan dicampur dengan garam dan sedikit warna hijau
Tepong pulut dicampur dengan keledek hancur tadi dan digaul rata
Tuangkan air pandan lalu di uli hingga menjadi doh
Ambil sedikit doh dibubuhkan dengan gula melaka dan bulat2kan
Masukkan buah melaka kedalam air yang mendidieh
Biarkan hingga buah melaka terapong baru diangkat dan digauli dengan kelapa parut tadi.

No comments:

Post a Comment