NASI BERYANI


Selamat ketemu kembali.....................
Hidangan hari ini hidangan yang selalu kita makan di majlis2 perkahwinan, tentu semua orang tahu kan ?tapi tak lah selengkap di majlis tu kan?nanti siapa pulak nak habiskan.......
Resepi nasi beryani ini cantuman dari berbagai sumber sebagai meyesuaikan apa yang ada didalam stock di dapur tu,tapi hasil nya Alhamdulillah..............
Untuk tak memanjangkan coloteh  jom kita tengok...... ada tak bahan2 kat dapur  tu............... boleh jugak dicuba kan?

NASI BERYANI

BAHAN

1 kg beras basmathi
1 cawan susu cair
2 biji bawang besar dihiris
2 helai daun pandan
1/2 cawan daun pudina di petik2
1/2 cawan badam atau gajus direndam n kisar
1/4 cawan minyak sapi
sedikit kayu manis dan bunga lawang
garam secukup rasa
bawang goreng untuk tabur
koma2 direndam dengan air panas dalam 1 sudu makan atau perwarna kuning yang dicampurkan dengan air sebanyak 1 sudu makan

Cara
Cuci beras dan rendam selama 1 jam
Susu cair di sukat sama banyak dengan ketinggian beras jika kurang bolehlah ditambahkan air
Panaskan minyak sapi dan tumislah bawang besar hingga layu dan kekuningan
Masukkan kayu manis,bunga lawang dan daun pandan tumis sebentar
Masukkan badam kisar dikacau rata
Masukkan sukatan susu cair tadi dan garam biarkan mendidih
Sudah mendideh masukkan beras tadi dikacau sebentar
Diamkan hingga kering
Bila sudah kering di kacau sebentar ,jangan terlalu banyak mengacau untuk mengelakkan beras menjadi patah
Perlahankan api dan taburkan diatasnya dengan bawang goreng dan daun pudina
Tuangkan perwarna dan sedikit minyak berserta kuah ayam beryani keatas nasi lalu tutup
Biarkan nasi tanak
Dah masak bolehlah dihidangkan bersama lauk nya
Kita jumpa lagi dibahagian lauk nya nanti k?dah............

No comments:

Post a Comment