As salam semua nya............
Wah lama betul tak ada N3 ya? sebenarnya tak ada modal nak ber N3 setiap hari buat yg biasa2 je
Kali ini barulah ada kesempatan nak cuba yg baru tapi belum sempat nak snap gambar dah 1/2 bahagian hilang dan lagi tak dapat nak possing lama2 cuma dapat snap 2 gambar je......
Ini lah resepi cheese cake yg ada base biskut digestive bercampur cornflake,resepi ni kk ana dapat dari kedai kek yg promosi keju Anchor dan bahan2 dari product Anchor.
Rasa nya?
Memang sedap mentelah lagi rangup base nya tapi sayang base nya terlalu tebal sebab kk ana gunakan 1 adunan sedangkan bahagian dalam nya kk ana gunakan 1/2 adunan saja disebabkan tak cukup cream cheese...... ok lah mari kita cuba resepi ni ya?pada yg cuba sama2 lah kita berkongsi pengalaman ya?
CALIFORNIA RASIN CHEESE CAKE
BASE
170 gm digestive biskut hancurkan
50 gm cornflake hancurkan
50 gm badam flake hancurkan
2 sudu makan gula perang
100 gm butter dicairkan
CARA
Campurkan bahan2 seperti cornflake,badam,gula perang dan digestive hancurkan semua nya kemudian tuangkan butter cair digaul rata
Tuangkan adunan kedalam acuan dan rata kan hingga menutupi acuan
Simpan kedalam peti sejuk selama 1 jam

CAKE
750 gm cream cheese
125 gm gula
2 sudu makan air perahan lemon
200 gm whipping cream
30 gm tepong jagung
3 biji telur dipukul ringan
60 ml syrup rum non alcohol kk ana tak pakai
120 gm kismis atau blackcurrent kk ana tak pakai

CARA
Rendam kan rum dan kismis
Pukul cream cheese hingga lembut
Masukkan gula dan air perahan lemon ,pukul lagi hingga sebati
Campurkan pula whipping cream dan tepong jagung digaul rata
Kemudian masukkan telur digaul rata dan sebati
Masukkan pula kismis yg direndam tadi part ni kk ana tak buat
Tuangkan adunan keatas biskut base yg disejukkan tadi hingga rata
Letakkan acuan kedalam loyang yg berisi air Water bath
Bakar gunakan api yg sederhana 160 'c selama   1 jam
Jika telah masak matikan oven
Buang air didalam loyang
masukkan acuan kembali kedalam oven dan biarkan kek didalam oven dgn pintu direnggangkan sehingga kek sejuk simpan kek didalam peti sejuk selama 1 malam
Kk ana tak sempat simpan dah kena ngap hahahaha
Selamat mencuba ku nanti comment dari mu k?

2 comments:

  1. As'Kum nampak lazat sangat kek tu... berkrim terasa2 kat tekak ni..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaikum salam shah baru first time buat tu yg hodoh je kejadian nya hehehe.......

      Delete