SUP IKAN


Sup ikan yg dimakan sewaktu musim panas hendak2 lepas raya ni kita tentu dah jelak dengan makan ayam je kan? jom kita tukar pada ikan pulak ...........perkena pulak dengan sambal belacan aduhhhhhhhh........anak menangis pun ada aku kesah............?hebat pukulan nya kan?
SUP IKAN
Bahan
3 keping isi ikan dipotong sedang lalu dicuci berseh (akak pakai ikan dori)
1 biji bawang besar di kisar
2 biji bawang putih di kisar
1 inci halia dikisar
1 batang serai di titik
2 sudu teh rempah sup
2 sudu teh serbuk lada putih
1 ikat daun sup bawang dipotong kasar untok tabur
bawang goreng juga untuk tabur
garam dan sedikit serbuk perasa jika suka
1 mangkuk air (akak gunakan mangkuk cuci tangan)
1 bunkus sup bunjut
Cara
Panaskan minyak tumiskan bahan kisar serta serai dengan api perlahan sehingga kekuningan
Masukkan air sebanyak 1 mangkuk dan dikacau rata
Masukkan juga sup bunjut
Masukkan rempah sup dan serbuk lada putih yg telah di bancuh dengan sedikit air biarkan mendideh
Setelah mendideh masukkan ikan masak selama 7 minit baru taburkan dengan daun sup bawang dan bawang goreng
Makan dengan nasi panas dan sambal belacan
Jika suka boleh lah di bubuhkan tomato biji yg di belah 4

No comments:

Post a Comment