CHURROS

Churros makanan ringan yang mudah dan berhasiat selalu nya hidangan ini boleh kita dapati di PIZZA HUT tapi mereka menggunakan roti perancis di potong serong tipis memanjang dan dibakar garing,bila menekmati roti ini kita akan merasa kan kegaringan roti nya yang kerak kerok bila lama sedikit menggunyah kita akan merasa kemanisan dari tomato dan bawang serta kepedasan nya bergaul didalam mulut aduhhhhh sedap nya.................
Kali ini akak menggunakan roti biasa yang dibelah dua, memandangkan hanya roti ni saja yang ada kat rumah.resepi ini adalah versi akak jika kurang sedap harap maaf k?ok kita semak resepinya
CHURROS
1/2 bantal roti slice di potong 2 dijadikan seperti 3 segi disapukan butter lalu dibakar garing (orignal menggunakan roti perancis yang dipotong serong.)
2 biji tomato dipotong dadu kecil
1 biji bawang jepon atau bawang besar yang putih dipotong dadu kecil
1 biji cili padi dihiris halus buang biji nya ini jika yang suka pedas k?
1 batang daun sup dihiris halus
sedikit garam
Cara
Semua bahan di jadikan satu lalu digaul rata
Ambil sekeping roti bubuhkan bahan2 ini dan boleh lah dihidangkan
Sedap jika dimakan semasa roti nya garing atau panas
Churros kedua versi akak ialah tidak menggunakan roti tetapi menggunakan kulit popiah yang digoreng menjadi bentuk seperti manggkuk lihat gambar di bawah
Dengan menggunakan kulit popiah kita akan merasa lebeh kegaringan nya dan satu lagi kita boleh membuat nya lebeh awal dan disimpan didalam botol bila nak makan kita cuma buatkan bahan inti nya saja
Bahan
2 senduk lauk yang sedang
minyak
kulit popiah yang bungkusan besar dipotong 4
Cara akak membuat kulit popiah ini dengan memotong kulit popiah menjadi 4 (belilah yang besar)
ambil dua keping tarukkan dalam senduk lauk yang sedang besarnya dan tindehkan dengan lagi satu senduk dan gorenglah didalam minyak yang banyak sehingga kulit mula mengaring boleh lah dilepaskan kedua2 senduk nya dan biarkan didalam minyak sehingga garing baru lah diangkat toskan
gunakan api perlahan pastikan kulit popiah kita berbentuk mongkum agar mudah untuk meletakan isi nya
oh ya untuk isi nya kita juga boleh menambakan dengan daging atau telur atau apa2 juga yang sewaktu denganya ,ikutlah selera masing2 k?selamat mencuba.................



No comments:

Post a Comment