LONTONG

Lontong makanan kegemeran kita seharian namun ianya tetap menjadi menu pilihan di hari raya.
Makanan orang jawa yang tak jauh dari tahu dan tempeh dan kini menjadi hidangan nusantara.
Sebagai anak jawa akak harus pandai memasak masakan ini walau apa cara pun kan?
Akak anak jawa morden yang tak tahu pun cakap jawa tapi makanan jawa pandai makan ini lah nama nya jawa ngap hehehe.............
Lontong yang akak buat ni kebanyakakn nya instant nak mudah je cepat siap dan cepat makan dan kalau buat jangan banyak2 sebab bahan yang di gunakan  sikit2 je bila dicampur walah banyak tau.....
jom kita tengok bahan2 nya
LONTONG
1 packet lontong siap adabi di rebus dan sejukkan
serunding akak beli yang dah siap
sambal tumis pun beli dah siap
4 biji tahu kecil dibelah 2 dan goreng ketepikan
5 biji telur direbus kupas kulit ketepikan

KUAH LONTONG
1 biji sengkuang dipotong memanjang kecil2
5 batang kacang panjang dipotong panjang 1atau 2 inci
1/2 biji kobis di potong kasar2
bahan2 diatas boleh potong ikut cita rasa masing2
bahan kisar
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai di titik
2 kotak santan kara 200 ml setiap satu
2 sudu makan sambal tumis
1 sudu makan rata sebuk kunyit
1 mangkuk air
Cara
tumiskan bahan2 kisar sehingga layu masukkan serai yang dititik dan sambal tumis,masak lah hingga naik minyak dengan api yang perlahan.
masukkan pula kunyit sebuk dikacau rata tuangkan 1 mangkuk air dan masukkan semua bahan2 sayur yang telah dipotong tadi rebuslah hingga sayur layu.
setelah sayur layu masukkan santan kara dan sambil dikacau sehingga mendideh baru di matikan api nya
oh jangan lupa bubuhkan garam tau dan masukkan tahu yang telah digoreng tadi
kini bolehlah kita hidangkan lontong kita...............
jemput makan

No comments:

Post a Comment