PERNAHKAH ANDA LIHAT?

Selamat pagi semua...........pagi2 mata maseh kelat dah suruh teka2 pulak kan?sekali pandang bentuk buah nya mirip2 manggis gi tu kan? tapi permukaan nya berketak2 pulak dan warna nya je dah lain.
Bagi orang2 kampong buah ni tak asing lagi bagi mereka,buah yang tak bermusim ini lah menjadi hasil pendapatan mereka yang rajin megerjakan nya.
Buah ini juga sering digunakan dalam masakkan lebeh2 lagi yang setengah masak sedap di buat lemak dengan ikan,di belah 4 dan masukan kedalam nya waalaahhh sedapppp.
Akak pada mula nya jakun jugak bila pertama kali tengok...... bab selalu balik kampong tengok pokok nya tapi tak kenal pun,kini barulah tahu bila mak mertua den poei kutip buah yang gugur bertabur atas tanah dipotong2 dan dijemur..........bila dah kering semua orang kenal apa kah bendanya ohh alaaaaaaa ini rupa nya asam gelugorrrrr?
Ini lah kita orang Bandar tahu beli je tak tahu asal nya kan? cara buat asam gelugor cuci dan hiris kecil2 ikut alur ketaknya atau dibelah 1/2 dah potong2 atur atas dulang barulah dijemor, nak kena rajin balik2kan tau supaya kering nya sama rata paling seronok bila matahari teriak lagi kejap kering. Dah pun siap...... untok megelakkan menjadi hitam kita boleh simpan didalam peti sejuk.
Selain dari buah pucuk nya juga boleh dimasak lemak atau goring heheheh tapi akak lum cuba lagi mungkin lain kali.
TAHNIAH
bagi yang berjaya meneka nya dari awal dan ok kita jumpa lagi lain kali
No comments:

Post a Comment