30 SEPTEMBER 2011                                                                    KUIH KERIA


Keledek adalah bahan utama dalam resepi ini,keledek ada bermacam macam jenis dan berbagai rasa.

Keledek juga mempunyai berbagai warna ada putih ,orange ,purple dan kuning.

Keledek putih enak digoreng,direbus dan di buat kuih.Keledek ini tidak begitu manis serta kandungan air nya kurang dan sesuai untok membuat berbagai jenis kuih.

Bagi keledek orange pula dia manis tapi kandungan air nya banyak, berhati-hati kalau hendak membuat kuih dengan keledek jenis ini, yang lebeh enak kalau di rebus atau dimasak lauk.

Untok yang berwarna purple pula selalunya direbus dan dimakan bergitu saja rasa nya seperti keledek putih hanya warna nya yang berbeza.

Keledek kuning atau keledek jepun ini sunggoh manis dan harga nya mahal sedikit,bentuk nya kecil2,

kulit nya berwarna purple.ianya juga boleh di buat kuih atau direbus untok dimakan begitu saja.


OK cerita keledek kita dah tahu sedikit so mari kita buat kuih keria dari keledek jommmm.kuih ini senang dan mudah semua orang boleh buat ,tak banyak belanja lagi pi yang ada kencing manis tu maaf jelah ya? dihidang dengan kopi panas aduyaiiiii kata azlita(masam manis).hahaha jangan marah ya dik ita usik2 je.Maaf ya.


KUIH KERIA

600 keledek putih direbus dan dikupas kulit nya

200 gm tepong gandum

Caranya

Keledek yang telah direbus dilecek jangan terlalu hancur ,kemudian dicampur dengan tepong dan diuli hingga rata,ambil sesudu penuh dan dibulat2kan jika melekat taburkan sedikit tepong.Lubangkan ditengah dengan mengunakan jari dan dibentuk seperti dought nut buat sehingga selesai.

Keledek yang telah dibentuk tadi di goreng sehingga kuning dengan api yang sederhana.ketepikan.

Bahan sira

100 gm gula pasir

1 cawan air

Caranya

Satukan gula dan air kedalam kuali lalu dimasak sehingga pekat, kecilkan api dan tuangkan keledek yang telah digoreng tadi digaul rata sehingga mengeras dan matikan api bolehlah dihidang.

Peringatan: pastikan kuali tak ada bekas minyak jika ini terjadi gula tak akan mengeras maka jadilah seperti cramel hehehe pi boleh juga dimakan jangan dibuang tauuuu,selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment