TAHU BERSALUT TEPONG

9 JANUARY 2012             TAHU BERSALUT TEPONG    
Salam semua.......................
Kalau petang2 cam ni tentu makanan ringan dan goreng2 menjadi kegemaran ya kan? dihidang dengan kopi panas atau teh wahhh sedap.........................
N3 kali ini kk ana hidangkan yang simple dan cepat.Ideanya datang sewaktu kk ana pergi kepulau kasu,dimana jualan seperti goreng2 begini banyak dijual di sana,pada mulanya takut juga nak mencuba bukan apa takut nanti perut beragam pulak........Tapi kalau tak cuba mana nak tahu rasa nya kan? rasanya?........ memang sedap dan berhasiat,hendak2 makan waktu panas2 dah makan sekali akan mintak berkali kali sampai lupa diet.........Cuba lah............
TAHU BERSALUT TEPONG
4 keping tahu besar di potong 9 di goreng sekejap
2 tangkai daun kari dihiris halus
3 biji bawang  putih dikisar
2 sudu teh jintan kasar di tumbuk kasar
1 sudu teh jintan halus ditumbuk kasar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan minyak
200 gm tepong gandum
2 cawan air
cili hijau atau cili padi untuk makan bersama tahu nanti
Cara
Tepong dicampur bersama air hingga sebati lalu masukkan minyak serta bahan2 yang lain kecuali tahu di kacau rata.Setelah rata panaskan minyak untuk mengoreng tahu nanti gunakan kaedah goreng tengelam.
Apabila minyak panas celupkan tahu kedalam doh tadi dan goreng lah sambil di balik2kan agar tak hangus goreng sehingga doh garing dan angkat boleh lah dihidang.
Idea: doh ini juga boleh dibuat untok mengoreng tempeh,kentang atau lain2.

No comments:

Post a Comment