22 NOVEMBER 2011                                             SINGGANG NENAS
Selamat hari selasa kepada semua hari yang cerah untuk siapa2 yang nak cuci baju cepat2 takut hujan pulak? maklum lah semenjak ni hujan turun hari2 kalau tak pagi petang kadang2 sehari suntuk.
Hujan2 cam ni nak kemana pun malas,tapi yang untung kedai jual payung lah hahaha.........
Kecantikan kembangan payung yang beranika warna juga dapat kita saksikan dimusim hujan,
bagaikan cendawan bergerak yang tumbuh merata rata.

Kalau musim hujan macam ni lauk mesti yang pedas2 supaya hangat dan selera ya kan?Tapi........
Bagi perut yang tak tahan pasti barry2 melecet dibuatnya pulak?dah....satu hal.
N3 hari ini kak ana hidangkan singgang nenas nampak cam tak selera je........tapi cuba lah......
terangkat jari tau?

SINGGANG NENAS
1/2 kg ikan kembong disiang dan dicuci berseh
1 tin kecil nenas (dalam tin) di potong 2 air nya jangan di buang
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih dicincang
1 inci halia di ketuh
2 batang serai di titik
10 batang cili padi dipotong 2
2 batang cili merah di hiris
3 keping asam keping
2 sudu besar serbuk kunyit
garam dan serbuk perasa jika suka
Cara
Tumiskan bawang ,bawang putih,cili padi,serai, halia,serbuk kunyit dan cili merah sehingga layu
Masukkan asam keping dan air nenas tadi jangan lupa tambahkan sedikit air agar lauk kita berkuah
Biarkan mendideh baru masukkan nenas dan ikan jangan lupa garam dan serbuk perasa biarkan
mendideh selama 10 minit boleh lah diangkat.
Jika suka bolehlah dicampakkan sehelai daun kunyit atau 3helai daun limau purut.

No comments:

Post a Comment