23 NOVEMBER 2011                                                              LEMAK SOTONG

Salam semua................ kembali lagi kita hari ini dengan rotin seharian sebagai suri rumah.Tak boleh mengeloh dah tanggung jawab apa nak buat...........nak kerja? gi interview kata umur dah over dan kalau ada pun yang boleh berbahasa mandrin beginilah nasib orang2 melayu disini.

Kita lupakan itu semua nanti stress darah tinggi naik dah tak boleh nak makan lauk ni pulak hehehe.
Jom kita tengok resepi nya dulu ya?

LEMAK SOTONG
1 kg sotong yang sederhana bersehkan dan kepalanya disumbatkan kedalam perutnya lalu di cucuk
dengan lidi ketepikan
5 batang cili padi merah dibuang tangkai nya
4 helai daun limau purut
2 biji terong dibelah dua
1 mangkuk santan atau 1 kotak santan kara
Bahan kisar
10 biji cili padi merah
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 batang serai
1 inci halia
1 sudu besar kunyit serbuk
Semua bahan dikisar halus
Cara
Tumiskan bahan2 kisar sehingga naik minyak,masukkan santan ,terung,cili padi dan daun limau.
Biarkan mendideh sambil dikacau dengan api yang perlahan agar tidak pecah santan.masukkan pula sotong dan biarkan hingga sotong masak lebeh kurang 5 minit.Jangan masak terlalu lama nanti sotong akan menjadi keras.
Sotong ini juga boleh digoreng 1/2 masak sebelum dimasukkan.
Sewaktu menghidang cabutlah lidi dari badan sotong tadi jangan lupa tau......nanti lain pulak jadi nya.

No comments:

Post a Comment