7 JANUARY 2012 JENGKOL
Selamat tahun baru semua........
Walaupun terlambat ber N3 namun maseh juga dalam tahun baru kan? dek kemalasan melanda pada awal tahun tu yang menyebabkan terlewat segala gala nya.Namun begitu lambat atau cepat kk ana tetap akan masukkan N3 nya k?
Ok kk ana nak masukkan N3 pasal jengkol oopppp ada yang tak tahu apa tu jengkol kan?JERING lah..
Cakapan orang2 jawa lah tu.......tapi jangan jadi tangkai jering ya............ itu lah pepatah melayu bagi orang yang lokek.
Jering ni pemberian Misah (adik kk ana) dia pergi rumah kawan nya di simpang rengam johore,oh ya tak semua orang suka makan jering dek rasa yang pahit dan bau nya bolehlah tahan,hendak2 kalau buang air kecil berdesing........Tapi disebalik itu semua ada menafaat nya untok orang yang berpenyakit kencing manis tau.
Memandangkan jering yang banyak kk ana buat lah sambal goreng jering, style kk ana hehehe dimakan dengan nasi yang panas dan sambal belacan.Ini lah resepinya.
SAMBAL GORENG JERING
Bahan
10 biji jering dibuang kulit dan dihiris kasar atau potong 2 saja
1 batang serai di hiris
2 biji bawang besar dihiris
5 biji cili padi di hiris
2 biji bawang putih dihiris
1/2 inici belacan
2 sudu besar air asam jawa
1 ikat su'un direndam dipotong kecil2
1 cawan santan
garam gula dan serbuk perasa
Cara
Asam jawa,belacan dan santan diramas lalu di tapis ketepikan.Panaskan kuali dan tumiskan bahan2 hiris sehingga layu lalu masukkan air asam tadi
Kemudian masukkan jering dan bahan2 perasa lalu di masak sehingga jering empok.
Jika sewaktu mengempok kan jering air nya menjadi kering boleh lah ditambah.
Setelah jering empok masukkan su'un digaul rata selama 1 minit boleh lah diangkat.Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment