AYAM BERLADO



SELAMAT MALAM........................
Jumpa kita sekali lagi, kali ini dengan ayam berlado masakan orang minang ,resepi ini kk ana belajar dari arwah bapak mertua ku.Kk ana dulu tak tahu masak cara orang minang tu yang dia ajar tapi tak ada sukatan dia main lebur dan suruh kk ana tengok so pandai2 lah kau nak buat.Dia gunakan cara lama tumbok dalam batu lesong tapi menantu ni nak ringkas jadi pakai kisar blender je hehehe
Bukan apa kat flat ni kalau nak menumbok tak boleh kuat2 nanti jiran naik complaint pulak....alasan je.........ok kat sini resepinya..............
AYAM BERLADO
Bahan
1 ekor ayam dipotong ikut suka
1 sudu makan serbuk kunyit
1/4 sudu teh garam
Cara
Ayam yang telah dibersehkan dicampur dengan bahan2 lain dan digoreng 1/2 masak ketepikan

Bahan kisar
10 biji cili padi merah
6 biji cili merah
3 biji bawang putih
2 biji bawang besar
semua bahan2 ini dikisar kasar dan pada yang tak sukakan pedas bolehlah dikurangkan cilinya
1 keping asam gelugor di gunting 4
2 batang serai di titik
2 lembar daun limau purut
garam dan serbuk perasa hao chi
Cara
Tumiskan serai hingga wangi lalu masukkan bahan kisar dan di tumis lagi hingga terbit minyak,kemudian masukkan sedikit air bersama bahan2 yang lain nya masaklah sehingga mendideh.Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng masak sebentar agar ayam nya betul2 masak baru diangkat jika nak kan berkuah tambahkan air sedikit.

No comments:

Post a Comment